Page content

Schadeuitkering bij geschil

Veel ondernemers denken: “Een kredietverzekering is een kredietverzekering”. Wat ze zich vaak echter niet realiseren is dat er grote verschillen kunnen bestaan in de polisvoorwaarden van kredietverzekeringen. Waar de ene verzekeraar het bedrag uitkeert waar u als ondernemer recht op heeft, zal de andere verzekeraar, bijvoorbeeld vanwege het land waar de klant gevestigd is, weinig of zelfs niets uitkeren. De kleine lettertjes in verzekeringen kunnen een wereld van verschil maken.

In dit artikel schetsen we een fictieve casus, gebaseerd op een waargebeurde situatie. Deze casus illustreert hoe belangrijk het is om de kleine lettertjes te lezen, zodat u er op kunt vertrouwen dat uw schade bij geschillen wordt uitgekeerd.

Twee exportbedrijven

Hoofdrolspelers in het verhaal zijn een broer en zus met ieder een gezond exportbedrijf. Zus Annabel heeft een onderneming in bloemen, broer Bas in zonweringen. Allebei zijn ze lid van Fenedex en allebei hebben ze een kredietverzekering. Annabel heeft een polis bij verzekeraar A, haar broer Bas bij verzekeraar B.

Ontevreden afnemers

Na jarenlange gouden tijden raken Annabel en Bas ongeveer gelijktijdig in een vervelende kwestie verzeild. Broer en zus hebben te maken met dezelfde afnemer in Italië die niet betaalt. Een spannende situatie, want het gaat om een levering van in totaal 275.000 euro. Het verhaal is dat de ontvanger ontevreden is, héél ontevreden. Volgens Annabal en Bas is dit volstrekt onterecht, want de bloemen en zonwering waren helemaal volgens afspraak, op tijd en in perfecte staat, geleverd. Bovendien heeft de ontevreden cliënt het in beide gevallen nagelaten om zijn ontevredenheid bijtijds kenbaar te maken, terwijl de verkoopvoorwaarden van zowel broer als zus dat als vereiste vermelden in geval van weigering van een levering.

Een goede verzekering en verkoopvoorwaarden

Annabal maakt zich niet veel zorgen. Ze heeft een goede verzekering én goede verkoopvoorwaarden. “Als ik naar de rechter stap, krijg ik mijn geld”, denkt ze. Ondanks dat het een tijd kan duren, heeft ze zicht op een betaling.

Annabel heeft gelijk. De rechter stelt vast dat de debiteur ten onrechte de betaling ophoudt en wijst vordering toe. Annabel gaat met deze uitspraak van de rechter op pad om de vordering te laten incasseren en komt tot de ontdekking dat de debiteur vermoedelijk insolvent is. Ze klopt dus snel aan bij verzekeraar A. De verzekeraar keert, zoals gebruikelijk bij vermoedelijke insolventie, na een half jaar 90% van haar 275.000 euro uit.

Een goede verzekering is niet altijd genoeg…

Ook Bas ziet nog niet echt een groot probleem. Net als zijn zus is hij in de veronderstelling dat hij een goede verzekering én goede verkoopvoorwaarden heeft. Hij zal zijn geld wel krijgen wanneer hij naar de rechter stapt, ook al kan het enige tijd duren.

Bas heeft echter géén gelijk en géén geluk. Hoewel ook in de zaak van Bas de rechter besluit dat de debiteur ten onrechte de betaling ophoudt, klopt hij tevergeefs aan bij zijn verzekeraar. Verzekeraar B zegt: “wij keren niet uit”.

Polisvoorwaarden

In de polisvoorwaarden van verzekeraar B staat vermeld dat in het geval van Bas sprake is van schadeuitkering op grond van gerechtelijke uitspraak in het land waar de debiteur gevestigd is. Italië, in dit geval. Bas stond dus bij de verkeerde rechter en verkeek zich op zijn verzekering.

Bas redt het niet eenvoudig zonder de grote som geld. Om zijn geld, of 90% daarvan, te verkrijgen, moet hij zich lange tijd vastbijten in het hem onbekende rechtssysteem van Italië. Als hij aan zo’n proces al tijd en energie kan besteden, dan is de afloop nog zeer onzeker. In het vervolg zijn in Italië dus nog wel bloemen van Annabel, maar zeker geen zonwering van Bas meer verkrijgbaar.

De moraal

Het gaat in dit verhaal natuurlijk niet om de zonwering en de bloemen van Bas en Annabel, maar om de moraal. Voor ondernemers die geschilgevoelige handel drijven is bovenstaande situatie heel reëel. We adviseren daarom: neem altijd de algemene voorwaarden van een kredietverzekeringspolis heel goed door voor u een definitieve keuze maakt. Zo voorkomt u dat u in dezelfde situatie als Bas verstrikt raakt.

Heeft u wel eens te maken gehad met al dan geen schadeuitkeringen bij geschillen? We horen graag over uw ervaringen.

Comment Section

0 reacties op “Schadeuitkering bij geschil

Plaats een reactie


*