Schade door fraude? 7 Tips bij kredietverzekeringen
24 april 2009 

Schade door fraude? 7 Tips bij kredietverzekeringen

De belangrijkste oorzaak van binnen- en buitenlandse wanbetalingen zijn liquiditeitsproblemen. Een andere reden is een geschil; de afnemer wil dan niet betalen. Maar ook oplichting kan oorzaak zijn van non-betaling. U krijgt bijvoorbeeld te maken met Noorderzon BV en u kunt fluiten naar uw centen. Een kredietverzekering biedt geen soelaas, want fraude is niet meeverzekerd. Of ligt dit toch iets genuanceerder?

Over fraude en een kredietverzekering

Het komt helaas geregeld voor dat bedrijven worden opgelicht. Bijvoorbeeld met spooknota’s voor een vermelding in een niet bestaande bedrijvengids. Maar ook bij leveringen aan ‘betrouwbare’ bedrijven gaat het niet altijd goed.

Onze klant X en zijn debiteur Y doen al jaren zaken met elkaar. De eigenaren van debiteur Y zijn twee broers die de zaak samen runnen. Als vanouds krijgt onze relatie X een opdracht om te leveren. Wat hij niet weet is dat de broers met veel bombarie uit elkaar zijn gegaan. Broer A doet een grote bestelling namens bedrijf Y en laat de factuur sturen naar broer B. Broer B heeft de producten nooit ontvangen en betaalt niet.

Onze klant X is kredietverzekerd. De kredietverzekeraar neemt de claim in behandeling, omdat er sprake is van (vermoedelijke) insolventie. 

Bij insolventie gaat het om drie situaties:

• een uitspraak van de rechter (faillissement)
• surseance van betaling
• een crediteurenakkoord

Van vermoedelijke insolventie spreken we wanneer 6 maanden na de vervaldag van de factuur nog geen betaling is ontvangen. Bij vermoedelijke insolventie is er geen sprake van de hierboven genoemde feiten, is er wel binnen de afgegeven limiet geleverd en is er geen geschil opgeworpen. En toch wordt er niet betaald. Zoals in het voorbeeld met onze klant X.

Het gaat in het voorbeeld dus om vermoedelijke insolventie. Bij vermoedelijke insolventie kan sprake zijn van oplichting. Bedrijven tuigen van alles op om betrouwbaar over te komen. Ze misleiden de kredietverzekeraar en omdat alles in orde lijkt, geeft de verzekeraar een limiet af. 

Stel, u levert goederen of diensten volgens afspraak, maar de facturen worden niet betaald. Dan claimt u geheel volgens de procedure de schade bij de verzekeraar. De incasso-organisatie probeert contact te krijgen met het bedrijf, maar dat wil niet lukken. Ze halen alles uit de kast om het bedrijf te bereiken. U wordt nog gevraagd naar een e-mailadres, mobiel nummer of wellicht kent u het privéadres van uw klant? Uiteindelijk gaat er mogelijk lokaal iemand kijken en dan blijkt dat er helemaal niets (meer) is. Een typisch geval van Noorderzon BV.

7 tips om dit soort praktijken te voorkomen:

  • Vraag een kopie van de KvK op en controleer de NAW gegevens, kernactiviteiten, enzovoort
  • Check de kredietwaardigheid van het bedrijf waarmee u in zee gaat aan de hand van het registratienummer
  • Is de order getekend door een tekeningsbevoegd persoon volgens de KvK?
  • Telefoonnummer noteren, retour bellen en checken
  • Bekijk het e-mail adres van de afzender
  • Noteer het kenteken en het voertuig van de ontvanger
  • Check het afleveradres. Wijkt dit erg af, vraag dan bij de verzekeraar na of dit een bij de KvK geregistreerde vestiging is van debiteur.

Een kredietverzekering biedt geen garantie bij oplichting. Fraude is immers niet meeverzekerd. Maar de praktijk is soms anders.

Bij een schadeclaim beoordeelt de verzekeraar het dossier, vraagt alle informatie op die nodig is en komt op grond daarvan tot de conclusie dat er sprake is van oplichting. Het advies is dan om een toelichting te geven waaruit blijkt dat u de ontstane schade niet had kunnen voorkomen. Incidenteel is een verzekeraar dan bereid om (een gedeelte van) de schade uit coulance te vergoeden. De kans hierop neemt toe naarmate de verzekerde heeft voldaan aan zowel de polisvoorwaarden als aan onder andere alle hierboven genoemde voorzorgsmaatregelen. Blijft overeind: fraude is uitgesloten van de kredietverzekering.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down