Openstaande vordering? Let op de spelregels van kredietverzekeraars

Openstaande vordering? Let op de spelregels van kredietverzekeraars

In een financiële functie is het prettig wanneer u alle zaken goed op orde hebt. Zekerheid is dan extra belangrijk. Maar herkent u het gevoel dat alles ineens anders uitpakt dan dat u had verwacht en gehoopt?

In het kader hiervan wijzen wij u op de spelregels van kredietverzekeraars. Elke kredietverzekeraar bepaalt namelijk haar eigen spelregels. Wist u dat deze behoorlijk van elkaar kunnen verschillen? Dit valt u op het eerste gezicht waarschijnlijk niet direct op. De spelregels merkt u vaak pas wanneer het spel al is gestart.

Graag verduidelijken we dit met behulp van een aantal praktijkvoorbeelden:

Voorbeeld 1:

Een prospect ‘mevrouw A’ werd onlangs bij het expireren van haar polis – bij verzekeraar X – plotseling geconfronteerd met een premieverhoging in verband met de schadequote. Er had een incassotraject plaatsgevonden en de schade werd ook door de verzekeraar aan mevrouw A uitgekeerd. Mevrouw A wist dat de vordering geheel zou worden verhaald op de debiteur. Haar redenering was dan ook: nul procent schadequote, want alles is betaald.

Helaas bleek dit niet het geval te zijn. De bij mevrouw onbekende spelregel van verzekeraar X luidde als volgt: ‘We baseren de schadequote niet op wat er uiteindelijk is betaald, maar op het geld dat wij hebben uitgekeerd’. Mevrouw A was totaal overdonderd. Vervolgens nam verzekeraar X de incassokosten wél weer voor haar rekening. Terwijl mevrouw A erop had gerekend deze juist wel te moeten betalen.

Voorbeeld 2:

Ook de heer B en C kregen met een dergelijke situatie te maken. Beide heren beschikten over hetzelfdedekkingspercentage. Ook betaalden zij dezelfde premie. Het enige verschil was dat ze dit allebei bij een andere verzekeraar regelden. De heer B betaalde jaarlijks € 35.000 premie aan verzekeraar Y. Hij kreeg te maken met een incassoprobleem in het buitenland. Een openstaande vordering van € 170.000.

De debiteur voldeed de hoofdsom tijdens het incassotraject. Maar de incassokosten in het betreffende land werden niet voldaan. Ze werden wél volgens de voorwaarden (90 procent) gedekt door de verzekeraar. Het bedrag van € 25.000 ging richting de incasso-afdeling van de verzekeraar. De schade-uitkering bedroeg € 22.500. Die uitkering ten overstaan van de € 35.000 aan premie, leidde tot een schadequote van 70 procent. En daardoor diende de heer B ook rekening te houden met een naheffing van 20 procent over de premie die hij al had afgedragen. Een bedrag van € 7.000.

Bovendien moest de heer B bij het verlengen van zijn polis aan een premieverhoging van 10 procent geloven, ofwel € 3.500. In totaal € 13.000 aan onvoorziene kosten.

Ook de heer C betaalde jaarlijks – bij verzekeraar Z – € 35.000 aan premie en kreeg te maken met een openstaande vordering van € 170.000.

Ook hij had al een forse rekening voor incassokosten in het verre buitenland voor ogen. Plus een naheffing en een premieverhoging. Maar de debiteur voldeed tijdens het incassotraject alsnog de hoofdsom en niet de incassokosten. En ook kredietverzekeraar Z keerde 90 procent van die incassokosten uit.

Toch was deze situatie weer anders: de kredietverzekeringsmaatschappij nam die kosten namelijk niet mee voor het bepalen van de schadequote. Dus had de heer C géén schade in het betreffende verzekeringsjaar. Hij had wél recht op een beloning in de vorm van een premierestitutie, te weten € 5.250 en kreeg in het nieuwe jaar géén premieverhoging.

Het ‘spel’ leidde tot een winst van € 1.700 voor de heer C. Terwijl de heer B vond dat hij de premie nog wel zo scherp had uitonderhandeld!
Dergelijke situaties geven aan dat het van belang is dat u de spelregels weet. Wees goed op de hoogte van de polisvoorwaarden en voorkom verrassingen.

Een klein verschil kan grote gevolgen hebben.

Heeft u wel eens te maken gehad met verrassingen bij openstaande vorderingen? We horen graag over uw ervaringen.

Over de schrijver
M.G. Verheul
Door

M.G. Verheul

op 8 August 2016

Ik heb vaak gezien, dat vorderingen te laat werden ingediend en dan ben je alsnog onverzekerd. Maar altijd nog beter te laat ingediend dan helemaal niet. De vordering gaat dan in ieder geval nog ter incasso. Zo heb ik tonnen binnengehaald van niet ingediende vorderingen. Sommigen waren al een jaar oud. Er werd niets mee gedaan, want ze dachten we zijn toch al te laat. Niets doen levert zeker niets op!!

robert van schie
Door

robert van schie

op 10 April 2017

Ja @maarten verheul We ontvingen een vordering in Guldens, toen er al 6 jaar met Euros werd betaald. Binnen 3 weken ontvangen.

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down