Hoe kunt u de limiet afgifte versnellen?
3 november 2013 

Hoe kunt u de limiet afgifte versnellen?

Het afgeven van een kredietlimiet laat soms maanden op zich wachten. Dit leidt tot de nodige irritaties en onzekerheid bij u als ondernemer. Tevens komt het voor dat er om onverklaarbare redenen geen dekking wordt afgegeven door de kredietverzekeraar op een bepaalde order, terwijl een andere verzekeraar wel dekking biedt.

Dit zijn vervelende en tijdrovende situaties; u wilt immers zo snel mogelijk aan de slag met de order. Wat kunt u in zulke gevallen het beste doen om een limiet afgifte te versnellen of alsnog een limiet afgifte te verkrijgen?

Aanvullende financiële informatie opvragen

Het is belangrijk om zelf met goedeinformatie te komen, aangezien verzekeraars niet altijd over de meest actueleinformatie kunnen beschikken. Vaak zijn bedrijven de beroerdste niet als het gaat om het aanleveren van aanvullendeinformatie. Vraag de prospect om financiële gegevens die aantonen dat een limiet geen probleem hoeft te zijn. Wat wellicht nog verstandiger is, is het inschakelen van een broker. Een broker is een onafhankelijk intermediair tussen ondernemers en kredietverzekeraars. Hij versnelt aanmerkelijk de doorlooptijd, doordat hij de juiste mensen en procedures kent. Een broker kan daardoor snel en eenvoudig de gewenste financiële informatie opvragen en op zoek gaan naar inventieve oplossingen.

Neem initiatief

Het komt geregeld voor dat een verzekeraar heeft beloofd contact met u op te nemen, maar vervolgens niks van zich laat horen. U kunt dan blijven afwachten tot u een ons weegt, maar u kunt ook zelf de telefoon pakken. Wie weet is uw verzoek wel op de verkeerde stapel beland of is er sprake van miscommunicatie. Wanneer u te horen krijgt dat de verzekeraar het erg druk heeft, weet u dat een reactie iets langer op zich laat wachten. Maak eventueel concrete afspraken met de verzekeraar over de afgiftedatum, dan weet u waar u aan toe bent.

Contact met prospect

Het kan ook voorkomen dat de verzekeraar wel actie heeft ondernomen richting de prospect, maar dat het probleem bij de prospect ligt. Verzekeraars hebben zo hun eigen procedures als het gaat om risico-inschattingen maken. Aangezien ze met miljoenen bedrijven ter wereld bezig zijn, wordt er gebruikelijk via de e-mail gecommuniceerd. In veel landen is e-mail echter nog niet zo’n vanzelfsprekend communicatiemiddel als in Nederland. Een reactie op een e-mail kan weken op zich laten wachten, als hij überhaupt beantwoord wordt. Hou daarom geregeld contact met de prospect, zodat dergelijke situaties voorkomen worden.

Dus: communiceer!

Al met al is communicatie dus het toverwoord. Communiceer richting de prospect, met de verzekeraar en met een broker. Dit kan al gauw een aantal weken schelen in limiet afgifte. En geef toe: drie weken wachten op een afgifte is een prettiger tijdsbestek dan acht weken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down