Kredietverzekering kiezen? Let op de volgende 3 onderdelen
21 november 2012 

Kredietverzekering kiezen? Let op de volgende 3 onderdelen

Een kredietverzekering kan uitkomst bieden voor ieder bedrijf dat op krediet levert aan andere bedrijven, ongeacht de branche. Het is vooral een strategische keuze om een kredietverzekering af te sluiten. Hoe groot is het financiële risico dat u acceptabel vindt? Wanneer u veel zaken doet met het buitenland, ligt dit risico waarschijnlijk hoger dan wanneer u alleen Nederlandse klanten hebt.

Er zijn vele mogelijkheden als het gaat om kredietverzekeringen en polissen. Het belangrijkst is natuurlijk dat u zich beschermt tegen non betaling door debiteuren, maar daarnaast is er een groot aantal andere onderdelen om over na te denken.

In dit artikel zetten we de drie onderdelen op een rijtje waar u zeker op moet letten bij het afsluiten van een kredietverzekering.

1.    Dekkingspercentage

Zorg dat u van tevoren op de hoogte bent van het dekkingspercentage. Het dekkingspercentage van een kredietverzekering varieert van 75 tot 95%. Als ondernemer houdt u altijd een eigen risico van 5 tot 25%. Dit eigen risico kan verschillen per verzekeraar en per risico dat u loopt.

2.    Fabricage- en kredietrisico

Denk van tevoren na of u een fabricage- en kredietrisico zult lopen. Wanneer u voor een klant specifieke producten moet inkopen of produceren, maakt u kosten voordat u iets heeft geleverd. Dit is een risico, aangezien een klant in de tussentijd failliet kan gaan. Het is in zo’n geval verstandig het fabricagerisico mee te verzekeren. De aantoonbare kosten die u voor deze order heeft gemaakt, worden dan gedekt.

3.    Landenrisico

U heeft de mogelijkheid om het landenrisico mee te verzekeren. Dit is verstandig wanneer u veel zaken doet met politiek en economisch onrustige landen. Het gaat hierbij vooral om niet OESO-landen. In dergelijke landen kunnen betalingsproblemen ontstaan, doordat de afnemer vanwege politieke, sociale, economische of andere gebeurtenissen in zijn land niet aan zijn kredietverplichtingen kan voldoen.

Wanneer u op de hoogte bent van bovenstaande onderdelen en hier voor uzelf een goede afweging in maakt, heeft u in ieder geval een goede basis kredietverzekering. Uw Broker zal u daarnaast informeren over specifieke andere risico’s die op uw onderneming van toepassing zijn.

En u: wat vindt u belangrijk bij de keuze voor een kredietverzekering?

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down