Exporteren naar het buitenland: hoe is het betalingsgedrag per land in Europa?
5 december 2012 

Exporteren naar het buitenland: hoe is het betalingsgedrag per land in Europa?

Voordat u zaken gaat doen met het buitenland, is het verstandig om te onderzoeken hoe het met het betalingsgedrag in verschillende landen is gesteld. Te laat betaalde en onbetaalde facturen zijn vaak namelijk een probleem in de buitenlandse handel.

In dit artikel leest u meer over het betalingsgedrag in verschillende Europese landen. Welke landen zijn betrouwbare betalers en bij welke landen kunt u lang wachten op uw geld?

Binnenlandse en buitenlandse betalingen

Allereerst is het verrassend dat buitenlandse betalingen over het algemeen sneller worden geregeld dan binnenlandse betalingen, zo blijkt uit onderzoek van Atradius. In West Europa wordt gemiddeld 27% van de buitenlandse facturen te laat betaald, terwijl dat percentage bij binnenlandse facturen met 30,6% hoger ligt. Wat dat betreft loopt u dus niet meer risico wanneer u met uw producten of diensten de grens over gaat.

Achterstallige buitenlandse betalingen

Er bestaan grote verschillen binnen de verschillende landen als het gaat om betalingen. Economisch onstabiele landen, zoals Griekenland en Spanje, waarvan verwacht zou worden dat ze hun betalingen laat of niet voldoen, blijken juist sneller in hun buitenlandse betalingen dan veel andere landen. Hieronder volgt een overzicht van de veertien onderzochte West-Europese landen, met het percentage van de buitenlandse betalingen die te laat worden voldaan.

 1. Duitsland – 37.4%
 2. Oostenrijk – 35.0%
 3. Nederland – 34.7%
 4. Zwitserland – 31.9%
 5. Frankrijk – 31.6%
 6. Italië – 30.7%
 7. Groot Brittannië – 29.7%
 8. Ierland – 27.0%
 9. België – 27.0%
 10. Zweden – 26.7%
 11. Denemarken – 23.4%
 12. Spanje – 18.9%
 13. Griekenland – 17.6%
 14. Turkije – 9.0%

Wanneer u zaken doet met bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunt u er dus rekening mee houden dat veel betalingen te laat worden voldaan. Spanje, Griekenland en Turkije blijken juist secuurder om te gaan met buitenlandse betalingen. Interessant om te vermelden is dat het percentage laatbetaalde binnenlandse facturen bij deze landen juist wel hoger ligt. Griekenland is met 41.4% te laat betaalde binnenlandse facturen koploper, gevolgd door Italië (39.5%) en Ierland (39.5%).

Hoeveel dagen te laat?

Het aantal dagen dat buitenlandse betalingen te laat worden voldaan, varieert sterk tussen de onderzochte landen. Griekenland mag dan bijvoorbeeld wel onderaan de lijst van late betalingen staan, maar de hoeveelheid dagen dat de betalingen op zich laten wachten is in dit land juist het hoogst. 67.1% van de achterstallige Griekse betalingen laat meer dan 16 dagen op zich wachten, 39,6% zelfs meer dan 31 dagen. Ook in Zwitserland, Frankrijk en Italië kunt u lang wachten op de achterstallige betalingen: in deze landen wordt zo’n 58% van de achterstallige betalingen pas na 16 dagen voldaan.

Uit deze cijfers blijkt dus dat er nogal verschillen bestaan tussen het betalingsgedrag in de verschillende Europese landen enerzijds en tussen de binnenlandse en buitenlandse betalingen anderzijds. Wanneer u van plan bent zaken te doen in een bepaald land, is het daarom verstandig om eerst goed onderzoek te doen naar het betalingsgedrag van het betreffende land, zodat u weet wat u te wachten kan staan.

Wat zijn uw ervaringen met het betalingsgedrag in verschillende landen?

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down