Wat te doen bij een limiet intrekking?
19 december 2012 

Wat te doen bij een limiet intrekking?

Kredietverzekeraars nemen dagelijks duizenden beslissingen als het gaat om kredietlimieten. Limieten op bestaande klanten worden verlaagd, limieten worden ingetrokken of er wordt geen dekking gegeven op een nieuwe klant. Deze limietbeslissingen kunnen leiden tot de nodige irritaties. En dat is begrijpelijk. Want als het moeilijk gaat, is elke order welkom. In dit artikel geven we tips hoe u het beste kunt omgaan met limiet intrekkingen.

Zelf aan het werk

Verzekeraars beschikken niet op elk moment over de meest actuele informatie van bedrijven. Het kan voorkomen dat er nieuwe informatie beschikbaar is, die zorgt voor nieuwe inzichten bij de verzekeraar. Wanneer een verzekeraar een limiet intrekt, weet hij niet of de verzekerde nog wel zaken doet met de betreffende debiteur. Veelal ligt de actie bij de verzekerde om een toelichting op te vragen en navraag te doen naar openingen, zoals het aanleveren van extra financiële informatie. Verzekeraars zijn hier zelf over het algemeen niet pro-actief in. Toch is dit voor u als verzekerde tijdrovend en frustrerend werk en in feite betaalt u hierdoor twee keer: de premie van de kredietverzekering en alle tijd die u er zelf in steekt.

Broker

Veel ondernemers weten niet dat een broker dit werk uit handen kan nemen. Een broker is een onafhankelijke intermediair tussen ondernemers en kredietverzekeraars. Hij kijkt in geval van een limiet intrekking samen met de verzekerde naar een passende oplossing.

Brokers beschikken over veel informatie, omdat ze contact onderhouden met veel marktpartijen. Ze spreken de juiste mensen, kennen de procedure en versnellen hiermee aanmerkelijk de doorlooptijd. Brokers verrichten breed onderzoek en bewaken de voortgang. Ze weten hoe ze relevante informatie over de financiële positie van bedrijven boven water kunnen halen. Wanneer er sprake is van een limiet intrekking, doet de broker altijd eerst een quickscan. Hieruit blijkt vervolgens of de gevraagde kredietlimiet van de verzekerde al dan niet realistisch is en wat de beste aanpak is.

Hoewel verzekeraars meestal niet ongevraagd limieten herstellen, zijn er dus voor u als verzekerde mogelijkheden om tot een hernieuwde limietafgifte te komen. Leg u daarom niet zomaar neer bij een limiet intrekking, maar kijk wat u er, samen met een broker, aan kunt doen.

Wat zijn uw ervaringen met een limiet intrekking? Geef hieronder uw reactie:

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down