Check uw debiteurencheck: let op verschillende beoordelingen over de kredietwaardigheid van uw klanten
7 september 2010 

Check uw debiteurencheck: let op verschillende beoordelingen over de kredietwaardigheid van uw klanten

Hoe u soms door pro-actieve bomen het bos met risico’s niet meer ziet

We merken steeds meer dat kredietverzekeraars steeds beter inspelen op vragen uit de markt. Waar ze er vroeger een handje van hadden om hun verzekerden alleen te informeren bij slecht nieuws – de bij regen ingetrokken paraplu – gaan ze nu steeds verder in het verstrekken van waardevolle informatie aan hun klanten, zodat die er iets aan hebben. Kortom: kredietverzekeraars zijn pro-actiever geworden.

Zo kunt u een seintje krijgen als er na negatief advies bij een van uw klanten weer kredietmogelijkheden ontstaan. Of u kunt met een speciaal ratingsysteem (naast een limiet) de financiële positie van uw zakenrelaties scherp in de gaten houden, zodat u uw debiteurenbeheer daarop kunt aanpassen. Niet alleen verzekeraars zelf verstrekken meer en uitgebreidere informatie: u kunt ook bij andere partijen terecht.

Goed nieuws dus: steeds pro-actievere spelers in het veld. Zit er een adder in het gras? Nee. Maar: er staan wél bomen in het gras. Zoveel, dat u kans loopt om het bos niet meer te zien. Want wat bedoelen de verschillende kredietverzekeraars en financiële dienstverleners precies met welke beoordeling? Kredietlimieten, expresslimieten, toetsingen, grades, ratings, buyerratings, @ratings, eurogaterisks, TASK-limieten, zelfbeoordeling, blinde dekkingen, aanvangsdekkingen… het zou u zomaar eens kunnen gaan duizelen.

De ervaring van Arend

Zoals gebeurde bij controller Arend, werkzaam bij een groot exportbedrijf in speelgoed. Arend was al jaren werkzaam op de financiële afdeling en goed bekend met kredietverzekering én Buyer Rating. Op een dag kreeg hij telefoon van aanbieder X: hij kon kosteloos kredietadvies voor een debiteur opvragen. Arends nieuwsgierigheid was gewekt, want – zo stelde de aanbieder – hij zou in één oogopslag aan de hand van een cijfer kunnen zien of zijn debiteur kredietwaardig was.

Zo gezegd zo gedaan: een cijfer 10. Dat zag er goed uit, vond Arend. Immers: bij Buyer Rating betekent 0 excellent en 100 failliet. Hij besloot een kredietlimiet aan te vragen zodat hij bij eventuele non-betaling gedekt zou zijn. Maar die limiet, die kreeg hij niet. Het ging namelijk helemáál niet goed bij de debiteur: de Buyer Rating van zijn verzekeraar gaf het cijfer 80 aan. Cijfer 10 werd bij X dus nogal anders gehanteerd en door Arend onjuist geïnterpreteerd.

En de ervaring van Marloes

Los van verschillen in termen bij verschillende aanbieders, worden ook nog wel eens verschillende adviezen uitgebracht bij dezelfde aanbieder. Dit overkwam Marloes. Zij werkte bij een elektronicabedrijf met een Tsjechische en een Nederlandse vestiging, die soms zaken deden met dezelfde debiteur. Beide vestigingen konden onafhankelijk van elkaar limieten aanvragen. Zo vernam Marloes op zekere dag dat de Tsjechische tak een limiet had van €100.000,-. Marloes in Nederland kreeg op dezelfde debiteur €0,-. Van dezelfde aanbieder!

Wat bleek? De Tsjechen hadden een limiet, die werd afgegeven op grond van informatie in augustus. Marloes had een advieslimiet: een systeembeslissing op grond van – automatisch ingelezen – gegevens. Van juni. Adviezen zijn dus altijd momentopnames. Wat doet uw dienstverlener aan monitoring om uw risico up-to-date te houden?

Met veel van de nieuwe, betere en soms pro-actief verstrekte informatie worden uw risico’s beter beheersbaar. Maar: een goede toelichting op al die welkome informatie is wél een must. Niet zomaar op eigen houtje door het bos te dwalen, dus. Leg meerdere producten van meerdere aanbieders naast elkaar, om te bekijken wat bij uw bedrijf past. Schakel uw tussenpersoon of specialist gericht in. Zorg dat u weet welke informatie voor u relevant is. In het bos dat u door de bomen niet meer ziet, verstoppen zich soms namelijk juist de risico’s.

En voor alle Arenden en Marloezen die toch alleen het bos in willen – omdat hén zoiets natuurlijk niet overkomt – hieronder een korte toelichting op zomaar wat termen:

@-Rating: kredietwaardigheid check zonder dekking, in de vorm van @’s. Het aantal @’s is bepalend voor de hoogte van de kredietwaardigheid.

Blinde dekking: bijna “blind op de blauwe ogen” vertrouwen bij een eerste levering, tot een bepaald bedrag.

Buyerrating: kredietadvies naast (bestaande) kredietlimiet, rating in cijfers van 0 tot 100. Hierbij is 0 excellent en 100 failliet.

Toetsing: snelle toets voor lagere limietbehoefte, tegen lager tarief.

Zelfbeoordeling: alleen de limiethoogte mag u “zelf” beoordelen, onder bepaalde voorwaarden (o.b.v. goed betaalgedrag of een positief goedgekeurd informatierapport).

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down